Nelaikau savęs gurmanu, tačiau visada įdomu atrasti bei išmėginti kažką naujo ir nekasdieniško. O dar smagiau, kai tai nutinka žygiuose.

Pirmąsyk juodojo česnako paragavau su bičiuliais tyrinėjant Rūdninkų girios paslaptis. Užkandžiaujant prie ežero Rasos ir Andriaus iš „Taip jau gavos” dėžutėje kartu su kitais užkandžiais pūpsojo kelios galvutės. Iš pirmo žvilgsnio atrodė įprastai. Gal tik kiek tamsesnės.

Mėgstu česnakus visur ir visokius – meduje, aliejuje, keptus, marinuotus, žalius, virtus, troškintus – tad dukart įkalbinėti paragauti „kitokių jų” manęs nereikėjo.

Galvutės pasirodė įtartinai lengvos, o išlukštenta skiltelė – visiškai juoda, lipni ir šiek tiek tepė pirštus. Skonis? Kažkas nuostabaus. Man priminė džiovintus grybus, kitiems, sakė, kaip vištiena.

Fermentuotos juodojo česnako skiltelės. Man – dievų maistas!

Taigi, tai – fermentuoti česnakai. Aišku, iškart ėmėm aiškintis kas ir kaip. Pasirodo, žieminis česnakas (būtinai žieminis ir ne kitoks) dedamas į slow-cookerį ir beveik mėnesį laikomas pastovioje temperatūroje, apie 60 laipsnių Celsijaus. Tokioje „pirtelėje” jame esantys cukrūs ima fermentuotis ir česnakas pamažu pajuosta. Štai ir viskas, galima valgyt.

Tinka ir į padažus, į sriubas, kaip užkandis, užtepėlė ar pagardas. Na, o žygyje tinka su viskuo. Patikrinta.

Ėmiau ieškoti, kur Lietuvoje galima įsigyti tokių česnakų, nes slow-cookerio neturiu, o orkaitę mėnesį kaitinti neatrodė labai racionalu. Greitai radau parduotuvę internete, kurios dėl suprantamos priežasties minėti čia nenoriu, nes kaina – beveik triženklė už kilogramą! Už dvi galvutes – beveik 6 eurai. Toks lietuviškas bizniukas. Ačiū, ne.

Ir tada man nusišypsojo sėkmė.

Netikėtai vienos diskusijos metu užmačiau apie juoduosius česnakus kalbantį Dainių iš Miškiniai Creative Farm. Kainą suderėjom greitai, tad ir aš ilgai nedelsiau – įsigijau 20 galvučių. Tiesa, reikėjo palaukti, kol jos bus fermentuotos, o jau tada česnakai iš Dainiaus ūkio persikėlė pas mane.

Čia – Dainius ir jo juodųjų česnakų derlius. Foto: Miškiniai Creative Farm / Instagram

Užtat dabar džiaugiuosi, kad iškart įsigijau daugiau. Dainius sakė, kad kitas derlius bus tik vasaros pabaigoje.

Kol turėsiu, tikrai nešiuosi į kiekvieną žygį. „Receptas” labai paprastas: sūdyti vengriški lašiniai + juoda duona + juodasis česnakas. Tikras supermaistas!

Tobulai deranti triada: juoda duona, vengriški sūdyti lašiniai su pipirų mišiniu ir Jo Didenybė

Tik faktai

  • Puikus antioksidantas
  • Priešuždegiminis poveikis
  • Padeda palaikyti imuninę sistemą
  • Gerina širdies bei kraujagyslių darbą
  • Padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje
Paprastasis česnakas Juodasis česnakas
Kalorijos / 100 g 149 219
Angliavandeniai (g) 1 39,8
Riebalai (g) 0,5 0,3
Skaidulos (g) 2,1 9,8
Natris (g) 0,017 0,0932
Kalis (mg) 401 930
Kalcis (mg) 81 13
Geležis (mg) 1,7 2,1
Cinkas (mg) 1,2 1,4
Magnis (mg) 25 52

 

P.s. perskaičiau, kad juoduoju česnaku yra gardinami… ledai! Išmėginsiu.

➤ Taip pat skaitykite